Federația Națională pentru Sălbăticie Oie Bighorn

ADOPTAȚI UN ANIMAL
Oi Bighorn
Stare: nelistat
Corpul compact al oii bighorn este musculos, cu blana maro ciocolată tunsă în alb pe bot, crestă și burta. Majoritatea cântăresc între 73 și 113 kilograme (160 până la 250 de lire sterline), dar bărbații pot cântări mai mult de 159 de kilograme (350 de kilograme) și stau la umăr la aproximativ 102 inci. Ochii lor largi sunt amplasați în față pe cap, oferind un arc larg de viziune excepțională. Vederea, auzul și simțul mirosului oilor cu vârste mari îi ajută să detecteze și să evite prădătorii.
Oaia bighorn este una dintre cele două specii de oi sălbatice din America de Nord cu coarne mari, cealaltă fiind oaia Dall (Ovis dalli). Cea mai recentă știință arată că „oaia bighorn” este o singură specie, cu trei subspecii vii: oala bighorn Rocky Mountain (Ovis canadensis canadensis), oaia bighorn Sierra Nevada (Ovis canadensis sierrae) - numită anterior oaia bighorn din California și deșertul oaie bighorn (Ovis canadensis nelsoni).
Coarnele mari, curbate - suportate de masculi sau berbeci - pot cântări până la 30 de kilograme (14 kilograme), la fel ca restul oaselor din corpul masculului. Berbecii mai vechi au coarne masive care pot crește peste 0,9 metri lungime, cu o circumferință de mai mult de un picior (0,3 metri) la bază. Femelele sau oile au, de asemenea, coarne, dar sunt scurte, cu o ușoară curbură. Atât berbecii, cât și oile își folosesc coarnele ca instrumente pentru mâncare și luptă.
Deși nu sunt la fel de agile ca caprele de munte, oile bighorn sunt bine echipate pentru a urca pe terenul abrupt care le ține la distanță pe prădătorii lor. Copitele exterioare sunt modificate în unghiile de la picioare pentru a prinde o ușoară proeminență, în timp ce un tampon interior moale oferă o prindere care se conformează fiecărei suprafețe variabile.
Oile Bighorn trăiesc în regiunile muntoase occidentale din America de Nord, variind de la sudul Canadei până la Mexic. Habitatul lor montan abrupt, cu margini uneori de numai cinci centimetri lățime, oferă acoperire de la prădători precum coioți, vulturi aurii, lei de munte, urși și râsul Canadei. Oile sunt surse importante de hrană pentru acești mari prădători. Majoritatea populațiilor suferă mișcări sezoniere, folosind în general zone vaste mai întinse și concentrându-se în văi adăpostite în timpul iernii.
În lunile mai calde, oile bighorn se răsfoiesc pe ierburi, trifoi și rogojini. Trece la consumul de plante lemnoase precum salcia și salvie în lunile mai reci. În zonele deșertice, oile bighorn mănâncă adesea plante precum holly și cactuși.
Ca rumegătoare, oile bighorn care mănâncă iarbă au un stomac complex format din patru părți, care le permite să mănânce porțiuni mari rapid înainte de a se retrage pe stânci sau cornișuri, unde pot să-și recunoască bine și să-și digere hrana, ferită de prădători. Apoi bacteriile preiau, descompunând fibrele vegetale pentru digestie. De asemenea, oile absorb umezeala în timpul acestui proces digestiv, permițându-le să treacă perioade lungi fără apă.