Râul fără întoarcere Lupul cenușiu Fapte Natura PBS

râul

Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivore
Familie: Canide
Gen: Canis
Specii: Lupus

Dimensiune și greutate: Lupii cenușii sunt cele mai mari canide: în medie, adulții au o lungime de la nas la coadă între 4,5 și 6 ft (1,4 până la 1,8 m), o înălțime la umăr de la 26 la 32 inci (66 până la 81 cm) și o greutate de măsurare între 50 și 110 lbs (22,7 până la 50 kg). Cel mai mare lup înregistrat a cântărit 175 kg (79,3 kg). Masculii sunt mai mari decât femelele, iar lupii nordici sunt în general mai mari decât cei din zonele sudice.

Caracteristici fizice: Numele științific al animalului este Canis lupus, care înseamnă „câine” și „lup” în latină. Câinii domestici sunt descendenți de la lupi, care seamănă foarte mult cu unele rase domestice, cum ar fi păstorul german sau malamute. Cu toate acestea, lupii cenușii sunt mai mari decât majoritatea câinilor și par chiar mai mari în timpul iernii datorită stratului gros de acoperire. Colorarea lor este de obicei un amestec de gri și maro (deși s-a observat o culoare albă, roșie și neagră) cu blana mai deschisă pe picioare și pe burtă. Au urechi relativ scurte și o coadă lungă și stufoasă. Pentru împingerea prin zăpadă, lupii au cufere înguste și, atunci când merg pe vârful zăpezii, labe mari pentru a-și distribui greutatea. Picioarele lungi și mușchii densi fac din lupi alergători excelenți. Pot atinge sprinturile de 38 mph (61 km/h), dar vor parcurge mai frecvent distanțe lungi la aproximativ 5 mph (8 km/h). Urmăririle maratonului îi ajută pe lupi să-și obosească prada, care, odată prinși, sunt uciși rapid de fălcile și dinții puternici ai lupilor. Gurile lor conțin 42 de dinți, inclusiv dinți carnassiali, unici pentru carnivore pentru tăierea cărnii și a oaselor și se pot închide cu o presiune care depășește 1.000 lbs pe inch pătrat (6895kPa).

Durată de viață: Durata de viață a lupilor sălbatici variază dramatic. Deși durata medie de viață este cuprinsă între 6 și 8 ani, mulți vor muri mai devreme, iar unii pot ajunge la 13. Lupii în captivitate pot trăi până la 17 ani.

Dietă: Lupii sunt carnivori și tind să pradă ungulate mari: animale copite, cum ar fi elanul, căprioara și mistrețul. Când animalele le sunt ușor disponibile, lupii s-au știut că prădează animale precum oile și vacile. Atunci când prada ideală nu este disponibilă, lupii vor mânca mamifere mai mici, reptile, insecte și fructe și fructe de pădure. De vreme ce lupii trebuie să aștepte zile între mari ucideri, mănâncă mult când pot. Pot consuma până la 22 kg (10 kg) într-o singură ședință.

Geografie: Lupii cenușii și rudele lor, vulpile roșii, au cea mai mare gamă naturală a oricărui mamifer terestru în afară de oameni și, probabil, de unele rozătoare. Chiar și cu habitatul și populația lor puternic constrânsă de activitatea umană, diverse subspecii de lupi cenușii pot fi găsite în America de Nord, Europa și Asia și la nord până în Arctica canadiană și la sud până în India.