Laysan albatros New Zealand Birds Online

laysan

Albatrosul Laysan este un albatros alb-negru din emisfera nordică, numit după o insulă din arhipelagul nord-vestic hawaian (SUA) unde specia se reproduce. Seamănă cu mollymawkul cu o fruntea neagră puțin mai mare din emisfera sudică. Majoritatea albatrosilor Laysan se reproduc în arhipelagul Hawaii, cu un număr mai mic de reproducere pe insulele periferice din Japonia și Mexic. Un număr mare a fost ucis pentru comerțul cu pene la începutul anilor 1900, pentru a reduce riscul atacului aerian în anii 1940-1950 și în anii 1990 până la începutul anilor 2000, când păsările au fost capturate și înecate în pescuitul cu paragate comercial. Mai recent, numărul a crescut, iar specia a fost înscrisă de pe lista roșie a IUCN în 2010. Din populația globală se estimează 2,5 milioane de indivizi. După reproducere, păsările se dispersează pe larg în Oceanul Pacific de Nord. Înregistrările ocazionale din emisfera sudică includ una din Noua Zeelandă în 1995.

Descriere

Albatrosul Laysan are capul, corpul și coada inferioară albe, în contrast cu mantaua neagră, aripile superioare, spatele și coada. În zbor, aripile în mare parte albe prezintă margini negre și dungi negre variabile pe acoperișuri, iar picioarele roz se proiectează dincolo de coadă. O pată întunecată înconjoară fiecare ochi, trecând la gri sub ochi și pe obraz. Factura lungă rozată are vârful gri-negru. Sexele sunt asemănătoare, cu masculul puțin mai mare. Juvenilii seamănă cu adulții, dar cu un bec mai cenușiu și o crestă mai întunecată și, uneori, cu aripi mai întunecate.

Vocea: repertoriul pentru adulți include sunete gemete și gâlgâituri scoase în timp ce se hrănesc pe mare; strigătele și scânceturile însoțesc afișele de reproducere.

Specii similare: adulții seamănă cu mollymawkul cu o fruntea neagră ușor mai mare, dar au negru și gri mai extins în jurul ochilor și feței și facturi mai lungi, mai roz, de culoare variată până la vârf și gri-negru. Factura mollymawk juvenil cu sprâncene negre este similară, dar pierde culoarea negricioasă la vârf cu vârsta, devenind galben-portocaliu. Albatrosul cu coadă scurtă, adulți, mult mai mare, are capul gălbui, spatele alb și becul roz.

Distribuție și habitat

Practic toate albatrosii Laysan reproducători formează colonii pe insule și atoli din arhipelagul nord-vestic hawaian, cu mult mai puține păsări în coloniile mici de pe insulele din Baja California (Mexic) și din insulele periferice ale Japoniei. La începutul anilor 1900, populațiile de reproducere au fost șterse pe atolii Wake și Johnston și Minami Torishima din Pacificul central. Păsările se împrăștie spre mare în Oceanul Pacific de Nord în sezonul fără reproducere. Înregistrările ocazionale din emisfera sudică includ una din Noua Zeelandă, aproape de o navă de pescuit lângă Lachlan Banks, la 30 km de Cape Kidnappers, Hawkes Bay, în decembrie 1995.

Populația

Populația globală totală a albatrosului Laysan este estimată la 2,5 milioane de indivizi, inclusiv c. 600.000 de perechi reproducătoare, cu cele mai mari colonii de pe atolul Midway și insula Laysan din arhipelagul Hawaii. Unele populații monitorizate au crescut în perioada 1980-1995, dar nu s-au întors la numărul observat anterior exploatării la scară largă pentru comerțul cu pene la începutul anilor 1900. Un alt studiu a indicat o scădere generală de aproximativ 30% în perioada 1992-2002. De atunci, populația de reproducere pare să fi crescut și tendința populației sa stabilizat.