Boala misterioasă Moarte pe stepe îl ucide pe Saigas - The New York Times

moarte

Înainte de sfârșitul ultimei epoci de gheață, saigele se plimbau de milioane într-o gamă care se întindea din Anglia până în Siberia, chiar și în Alaska. În cele din urmă s-au mutat în stepele Asiei Centrale, unde au continuat să prospere - până în secolul al XX-lea, când aceste antilopi cu aspect ciudat au început să flirteze cu dispariția.

Vânat după coarne, 95% din populație a dispărut, iar saiga a fost declarată în pericol critic.

După implementarea unor măsuri stricte antipoaching, populația și-a revenit, de la un minim de 50.000 la aproximativ 250.000 anul trecut. „A fost o poveste de mare succes”, a spus Eleanor J. Milner-Gulland, președinta Alianței pentru Conservarea Saiga.

Acum, succesul este în pericol. Luna trecută, o boală misterioasă a străbătut efectivele de saiga rămase, împrăștiind stepele cu carcase. Așa-numitul deces a revendicat mai mult de o treime din populația lumii în doar câteva săptămâni.

„Sunt tulburat în căutarea cuvintelor aici”, a spus Joel Berger, un om de știință senior la Wildlife Conservation Society. „A pierde 120.000 de animale în două sau trei săptămâni este un lucru fenomenal”.

O echipă internațională de biologi faunei sălbatice examinează acum țesuturile luate din saigele moarte, în speranța de a afla ce le-a ucis. Orice ar fi, are potențialul de a anula ani de eforturi de conservare, punând în pericol specia.

„Odată ce știm ce o cauzează, atunci trebuie să ne gândim foarte mult la cum să o evităm în viitor”, a spus Aline Kühl-Stenzel, coordonatorul speciilor terestre al Convenției privind conservarea speciilor migratoare ale animalelor sălbatice.

Saigas sunt creaturi remarcabile. În primăvară, migrează de mii peste stepe, femelele făcând o pauză suficient de lungă pentru a naște, de obicei la viței gemeni. Saigas poate parcurge peste 50 de mile pe zi în timpul migrațiilor lor și poate alerga mai mult de 40 de mile pe oră.

Naturaliștii își observă repede fețele improbabile, desenate, ancorate de nasuri enorme, asemănătoare unor trunchiuri de elefant.

"Este o structură remarcabilă, într-adevăr", a spus Dr. Kühl-Stenzel, care a studiat saigas-ul din 2003. „În sezonul roșu, nasul masculului se umflă și mai mult, apoi scutură din cap și scoate un sunet squishy”.

Femelele pot fi atrase de nasurile cărnoase ale masculilor. Dar oamenii de știință suspectează, de asemenea, că aceste nasuri protejează saigele de praful care se ridică de pe solul uscat.

„Într-o anumită măsură, nasul este un filtru”, a spus ea. "Dar, probabil, răcorește și aerul vara, iar iarna, probabil că încălzește și aerul."

Din când în când, saigele se confruntă cu pierderi pe scară largă. Ultimul mare a avut loc în 2010, când au murit 12.000 de animale. Cauzele sunt încă incerte, deoarece biologii nu au ajuns la animale decât după mult timp după ce au expirat.