Iepuri obiceiuri, dieta; Alte fapte Știința vie

Iepurii sunt mamifere mici cu cozi pufoase, scurte, mustăți și urechi lungi distincte. Există mai mult de 30 de specii în întreaga lume și, deși trăiesc în multe medii diferite, au multe lucruri în comun.

obiceiuri

Iepurii și iepurii se află în aceeași familie taxonomică, Leporidae, dar sunt în genuri diferite. Există 11 genuri în cadrul familiei, dar termenul „iepuri adevărați” se referă numai la speciile din genul Lepus; toți ceilalți sunt iepuri. De asemenea, Asociația Americană a Crescătorilor de Iepuri (ARBA) recunoaște 49 de rase de iepuri.

Unii iepuri au dimensiunea unei pisici, iar alții pot crește la fel de mari ca un copil mic. Iepurii mici, cum ar fi iepurii pigmei, pot avea o lungime de până la 20 inci și cântăresc mai puțin de un kilogram. Speciile mai mari cresc până la 20 cm (50 cm) și peste 10 lbs. (4,5 kilograme).

Potrivit Dr. Lianne McLeod, medic veterinar, într-o coloană pentru site-ul web The Spruce, cele mai mari rase de iepuri sunt gigantul în carouri, de peste 11 lbs. (5 kg); Gigant flamand, 13 lbs. (5,9 kg) și peste; papillon uriaș, de la 13 la 14 lbs. 5,9 până la 6,3 kg); și chinchilla uriașă, de la 12 la 16 lbs. (5,4 până la 7,2 kg). Cel mai lung iepure din lume, potrivit Guinness World Records, este un gigant flamand care a venit la 129 cm și 4 kg (22 kg).

Rase mici de iepuri includ Britannia Petite, sub 2,5 lbs. (1,1 kg); Pitic din Olanda, sub 2,5 lbs; hotot pitic, sub 3 lbs. (1,3 kg); și Himalaya, 2,5 până la 4,5 lbs. (1,1 până la 2 kg).

Descendenți

Iepurii sunt cunoscuți pentru obiceiurile lor de reproducere nesatisfăcătoare din motive întemeiate. Se reproduc de trei până la patru ori în fiecare an. Acest lucru se datorează faptului că doar 15% dintre iepurii bebeluși ajung la prima lor zi de naștere, potrivit Animal Diversity Web (ADW). Deci, pentru a se asigura că populația crește, iepurii au mai mulți copii.

Fiecare sarcină produce trei până la opt bebeluși, numiți pisoi sau truse. („Iepurașul” este doar un nume afectuos pentru un iepure, tânăr sau adult, conform Small Pet Select.) După patru până la cinci săptămâni, un kit poate avea grijă de el însuși. În două sau trei luni este gata să-și întemeieze o familie proprie. Dacă există o lipsă de prădători naturali, o zonă poate deveni rapid depășită de iepuri.

Iepurii sunt ierbivori. Aceasta înseamnă că au o dietă pe bază de plante și nu mănâncă carne. Dietele lor includ ierburi, trifoi și unele plante crucifere, cum ar fi broccoli și varză de Bruxelles. Sunt hranitoare oportuniste și, de asemenea, mănâncă fructe, semințe, rădăcini, muguri și scoarță de copac, potrivit ADW.

Habitat

În timp ce erau originari din Europa și Africa, iepurii se găsesc acum peste tot în lume. Acestea ocupă majoritatea maselor terestre ale lumii, cu excepția sudului Americii de Sud, Indiile de Vest, Madagascar și majoritatea insulelor la sud-estul Asiei, potrivit ADW. Deși inițial absenți din America de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Java, iepurii au fost introduși în aceste locații în ultimele secole.

Iepurii domestici au nevoie de un mediu reglementat pentru a proteja împotriva epuizării căldurii sau a hipotermiei. Iepurii sălbatici nu au această problemă și își fac casele în diferite temperaturi extreme. Iepurii sălbatici pot fi găsiți în păduri, păduri, pajiști, pajiști, deșerturi, tundre și zone umede.

Iepurii sălbatici își creează propriile case prin tunel în pământ. Aceste sisteme de tuneluri se numesc warrens și includ încăperi pentru cuibărit și dormit. De asemenea, au intrări multiple pentru evadare rapidă. Warrens poate avea o adâncime de până la 3 metri sub pământ, potrivit Trustului pentru tineri pentru mediu.